Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Vlag
Geplaatst op dinsdag 06 mei 2008

FRANSEN BEPALEN KLEUR VAN ONZE ‘ONAFHANKELIJKE’ VLAG

De vlag van een land heeft de bedoeling de onafhankelijkheid van een eigen staat te benadrukken. Bij de Nederlandse vlag lijk je daaraan te twijfelen want de oorspronkelijke kleuren waren Oranje-Wit-Blauw terwijl het juiste de Franse bezetter  was die dit oranje in rood veranderd heeft. Ook na het vertrek van Napoleon blijft het ‘Franse’ rood in de vlag gehandhaafd. Misschien een beetje teleurstellend om te weten nadat in ons Nederlandse volkslied ook al ‘de Koning van Hispanje’ wordt geëerd.

Watergeuzen voeren Oranje-Wit-Blauwe banieren mee

De Oranje-Wit-Blauwe vlag wordt voor het eerst gehesen en gedragen tijdens het verzet van de Orangisten tegen de Spaanse overheersing in de Tachtiger Jaren Oorlog. De vlag ontleent zijn kleuren aan de livreien van Prins Willem van Oranje. Als de Watergeuzen Den Brielle innemen, dragen ze banieren (vlaggen als doeken) met deze kleuren. Het Oranje is het symbool van kracht, het wit staat voor neutraliteit in onder andere geloof en het blauw voor volk en werk. Deze Prinsenvlag werd in 1572 voor het eerst meegevoerd.

NSB wil oorspronkelijke vlag terug

De horizontale rood-wit-blauwe vlakken komen overeen met de kleuren van de Franse vlag, al zijn de vlakken hier verticaal gerangschikt. De Nationaal-Socialistische Beweging, de Nederlandse vrienden van de Duitse Nazi’s, pleiten er in de 30-er jaren nog voor de oranje kleur opnieuw in te voeren. Het voorstel van de gehate NSB was voor de rest van Nederland een extra reden om niet meer van kleur te veranderen. De vlag van de New York (verticale vlakken blauw-wit-oranje) is nog op de eerste Nederlandse vlag gebaseerd en afkomstig uit de tijd dat de stad  Nieuw-Amsterdam heette.

Luxemburgers willen niet op Nederlanders lijken

Luxemburg (sinds 1890 onafhankelijk van ons land) heeft vrijwel exact dezelfde vlag als Nederland (alleen de kleur blauw is in Luxemburger iets lichter). Waarschijnlijk beu steeds als Nederlanders te worden aangezien, overweegt dit Groothertogdom nu een nieuwe vlag in te voeren. De huidige vlag is voor alle duidelijkheid gebaseerd op het wapen van Luxemburg en dus niet op de Nederlandse vlag.  Onze driekleur was van 1928 tot 1994 nog wel terug te vinden in de vlag van voormalig Nederlands kolonie Zuid-Afrika maar na het afschaffen van de apartheid zijn drie andere kleuren toegevoegd.

Russen spreken twee woorden Nederlands

De vlag van Thailand kent de kleuren rood, wit, blauw, wit, rood. Ook hier wordt het Koninklijk Huis wel met de kleur oranje aangeduid. Wat heeft deze Thaise ceremonie dan met Nederland te maken? Niets, het is puur toeval!  Ook is nog een tijdlang aangenomen dat de kleuren van de Russische vlag ontleend zijn aan de Nederlandse. Ook dat is niet zo. Wel kent de Russische taal twee woorden die aan het Nederlands ontleend zijn: flag (vlag) en flagtsjok (vlaggenstok).

Verboden te vlaggen na zonsondergang

Voor het uiterlijk en het hijsen van de vlag in openbare gebouwen bestaan tegenwoordig speciale instructies die je ook kunt teruglezen op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De kleuren dienen helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw te zijn terwijl bij het ontbreken van licht verboden is de vlag te hijsen of te laten wapperen tussen zonsondergang en zonsopgang. En voor wie alles volgens hét protocol wil doen: ‘De juiste wijze voor het vouwen van de vlag is als volgt: de vlag wordt langs de banen in drieën gevouwen, zodat alleen de rode en de blauwe baan zichtbaar blijven (de witte baan is tussen de beide andere verscholen). Vervolgens wordt de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen, met de blauwe baan naar buiten. Het dubbelvouwen wordt nogmaals herhaald.’

En men maakt een onderscheid tussen ‘uitgebreid vlaggen’ (uv) met bijvoorbeeld een oranje wimpel erbij en ‘beperkt vlaggen’ (bv). Voor Rijksgebouwen geldt:

31 januari – verjaardag Koningin – bv

27 januari – verjaardag Prins van Oranje (Willem-Alexander) - bv

30 april – Koninginnedag - uv

4 mei – Nationale Dodenherdenking – uv

5 mei – Bevrijding – uv

17 mei – verjaardag Prinses Máxima – bv

15 augustus – officieel einde WO II – uv

3e dinsdag september, Prinsjesdag – (uv alleen in Den Haag)

7 december – verjaardag Prinses Catherina-Amalia - bv