Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Sjah Jahan bouwt een tempel die zo mooi moet zijn als zijn vrouw Mumtaz
Sjah Jahan bouwt een tempel die zo mooi moet zijn als zijn vrouw Mumtaz
Klik op de foto!
Taj Mahal
Geplaatst op donderdag 24 april 2008

MONUMENT VAN ONSTERFELIJKE LIEFDE

Grootmogol (heerser van het Mogoelrijk in India) Sjah Jahan had meerdere vrouwen waaronder Mumtaz Mahal, zijn lievelingsvrouw. Op haar sterfbed beloofde de grootmogol een tempel te bouwen die net zo mooi moest worden als zij. Kosten noch moeite werden bespaard om tussen 1631 en 1648 de Taj Mahal te doen verrijzen. Sjah Jahan bleef al die jaren ontroostbaar van verdriet. Zijn obsessie de marmeren tempel te bouwen bracht zijn Rijk financieel aan de afgrond. Uiteindelijk nam zijn zoon de macht over en die stelde zijn vader onder huisarrest uit vrees voor een definitief bankroet.

De Taj Mahal is een mausoleum (begraafplaats) ter ere van Mumtaz Mahal. Sjah Jahan (die de laatste achtste jaar van zijn leven doorbracht in het rode fort van Agra, met uitzicht op de Taj Mahal.  Na zijn dood in 1666 werd hij in de Taj Mahal bijgezet aan de zijde van zijn grote liefde. Ruim 20.000 arbeiders werkten aan de voltooiing van de Taj Mahal. Meer dan 1000 lastdieren werden ingezet om de kostbare bouwstoffen te vervoeren. Door het imposante hoofdportaal met zijn 22 koepels betreedt men een aards paradijs. Het gebied van 18 ha met zijn parken, het grafmonument met zijn vier licht gebogen minaretten, moskee en schilderachtige gastenverblijf vormen samen een volmaakte bouwkundige harmonie.

De reusachtige koepel van het hoofdgebouw verheft zich 59 meter hoog. De rustplaats van Mumtaz Mahal kent onder andere mozaïeken die samengesteld zijn uit 60 verschillende soorten edelstenen. De Indiase dichter Rabindranath Tagore beschreef de Taj Mahal in een van zijn gedichten als “een traan op de wang van de tijd”.