Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Jongeren worden steeds belangrijker in een vergrijsde wereld
Jongeren worden steeds belangrijker in een vergrijsde wereld
Klik op de foto!
Toekomst
Geplaatst op zaterdag 10 mei 2008

EN HOE ZIET JOUW WERELD ERUIT IN 2030?

 

Je heet Marieke en bent nu 12 jaar. Hoe ziet jouw wereld eruit in 2030? Die vraag stelde de gratis krant DAG zichzelf op 9 mei 2008. Met behulp van trendwatchers en andere toekomstvoorspellers komen zij tot het volgende beeld: Marieke heeft drie verschillende baantjes. Nee, niet als lokettiste (is vervangen door machines) of als kantoormedewerkster (administratief werk is uitbesteed aan goedkopere loonlanden als India). Veel beroepen (postbodes, krantenbezorgers) die nu nog gewoon zijn, bestaan dan (in ons land) niet meer. Wel booming is het werken in de zorg, het onderwijs en natuurlijk in de automatisering.

Marieke combineert haar baan in één van deze branches met het werken in allerlei klussendiensten. Logisch want er zijn op dat moment meer 65+-ers dan jongeren onder de 16. Kortom Nederland vergrijst en omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen, zijn er allerlei boodschappen- en hulpdiensten en chauffeurs nodig die deze mensen ondersteunen. Niet dat ouderen niks meer kunnen, want Marieke speelt nog wel regelmatig tennis met haar opa van 102 jaar!

Om al haar werkzaamheden te doen, moet Marieke haar tijd goed plannen. Maar dat kan ook omdat alles steeds sneller gaat. Voor een afspraak met de huisarts hoef je je deur niet meer uit. Je hebt een consult via internet en laat op de webcam zien welke allergische huiduitslag je op je been hebt waarna de dokter een recept voorschrijft. Makkelijk toch! Naar het huishouden hoeft ze ook al  niet om te kijken, daarvoor heeft ze een robot in huis, ideaal! Sowieso wordt steeds meer werk thuis vanachter de computer verricht, het fileprobleem is dan ook al lang opgelost.

Marieke verdient eigenlijk wel aardig. Vaste arbeidscontracten tot aan het pensioen heeft ze niet, maar door de vergrijzing is er een tekort aan jongeren en is ze gewild bij de werkgevers. En dus kan ze meer loon vragen en past het bedrijf het werk ook aan Marieke aan. En die tijd heeft ze hard nodig, bijvoorbeeld om een opleiding te volgen. Want met de steeds veranderen technologieën moet je wel bijblijven en –leren anders loop je binnen de kortste keren hopeloos achter. Binnenkort heeft Marieke voldoende geld bijeengespaard voor een lange vakantie (sabbatical). Ze wil door Afrika gaan reizen en heeft daarvoor een half jaar uitgetrokken. Ja, eigenlijk heeft Marieke een heel leuk leven in 2030.