Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Striphelden Suske en Wiske
Striphelden Suske en Wiske
Klik op de foto!
Suske en Wiske
Geplaatst op dinsdag 06 mei 2008

HUWELIJK SIDONIA EN LAMBIK ZAL NOOIT PLAATSVINDEN

Suske en Wiske is een door Willy Vandersteen bedachte serie stripverhalen. De Belg Vandersteen maakte in zijn leven meer dan 100 albums waarna zijn assistent Paul Geerts het in eerste instantie overnam. Inmiddels is het voortbestaan van de populaire trip toevertrouwd aan Luc Morjaeu, Peter van Gucht en Studio Vandersteen.

De jongen Suske (kort voor ‘Francois’ of ‘Franciscus’) en het meisje Wiske (kort voor ‘Louise’) leven in een gezin dat eigenlijk geen gezin is. Sidonia is de tante van Wiske, maar tussen de overige hoofdfiguren – Suske, Wiske, Sidonia, Lambik, Jerommeke, Professor Barabas – bestaat geen enkel familieverband. In de allereerste aflevering was Rikki, de oudere broer van Suske, er nog, maar hij verdween al snel. De strip werd populair in de krant De Nieuwe Standaard (1945-1947) en daarna in het stripblad Kuifje. De serie is in tal van landen bekend en heet in Engeland ‘Bob and Bobette’.

Veel albums vallen op door de alliteratie in de titels (De hippe heksen – 1983; De mompelende mummie – 1997; De blote Belg – 2001; De kaduke klonen -2005; Het rinkelende ratelwerk – 2006; De treiterende trien – 2007; Het babbelende bad – 2008).  De dartele draak in 2008 was alweer album 292 (!) in deze reeks.

Vandersteen stelde bij testament een aantal voorwaarden aan voortzetting van de reeks na zijn dood. Zo is seks taboe, mogen er geen hoofdpersonen bijkomen of afvallen, mogen de hoofdpersonen niet veranderen of verouderen, en mag een aantal gegeven situaties niet veranderen: zo zal een huwelijk tussen Sidonia en Lambik nooit plaatsvinden.De huidige makers hebben de strip wel wat gemoderniseerd zodat ook de  mobiele telefoon en computers hun intrede hebben gedaan. Daarentegen: het naveltruitje en de korte rok van Wiske in ‘De koeiencommissie’ (uit 2001) werd na een storm van protesten weer uitgetrokken.