Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Robin Hood
Geplaatst op dinsdag 17 maart 2009

Robin Hood is Engelse balladen een vrijbuiter die in de 12e of 13e eeuw geleefd zou hebben en bekend werd omdat hij stal van de rijken en dat geld aan de armen gaf. Deze held van het volk zou geleefd hebben in Sherwood Forrest (Nottingham), een plaats waar veel vogelvrijverklaarden zich verzamelden.

Of en zoja wanneer de dappere Robin Hood bestaan heeft, is veel onduidelijkheid. Zo komt hij in de verhalen naar voren als iemand die zich bewapent met een longbow, een handboog, die op dat moment echter in Engeland nog helemaal niet gebruikt werd... Hoewel zijn faam al langer bekend was, plaatsen veel schrijvers hem in de tijd dat Richard Leeuwenhart op kruistocht ging en de veel minder populaire Koning Jan zonder Land aan de macht was. Robin Hood zou het ook opgenomen hebben tegen deze Jan zonder Land.

Overigens kennen veel landen in hun volksverhalen een soort Robin Hood (de nobele bandiet die steelt van de rijken en geeft aan de armen) zoals Veerapan in India, Wang Zuo in China, Chuco el Roto in Mexico, Deniz Gezmis in Turkije, Rummu Jüri in Estland en Salvatore Giuliano op Sicilië.