Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Roodharigen hebben nu ook een eigen dag
Roodharigen hebben nu ook een eigen dag
Klik op de foto!
Roodharigendag
Geplaatst op zondag 11 mei 2008

Kunstschilder Bart Rouwenhorst plaatste in 2005 een oproep in de krant voor roodharige meisjes en vrouwen. Hij had 15 modellen nodig voor de schilderijen die hij wilde maken. De reacties waren zo massaal dat de eerste Roodharigendag was geboren.

Het krijgen van rood haar heeft te maken met een bepaald gen in combinatie met UV-licht. Schotland telt de meeste roodharigen (circa 15%) maar je komt ze overal op de wereld tegen. Roodharigen worden zowel gepest (“hé vuurtoren”) als ook weer aanbeden (rood wordt dan erotisch geassocieerd met vurig). Roodharigen zijn over het algemeen gewild als model, Bart Rouwenhorst is niet de eerste die ze wil vereeuwigen.

Het rode haar staat succes niet in de weg: Koningin Elizabeth I had rood haar, evenals Oliver Cromwell, koning Hendrik de VIII en Winston Churchill. Lucille Ball, Nicole Kidman, Robert Redford, Boris Becker, Julianne Moore, Rita Hayworth, Andre van Duin en Ginger Spice Gerri Halliway werden er eveneens ermee geboren. Tienerster Lindsay Lohan dankt haar huidige roem mede aan haar rode haar, in Nederland is die rol weggelegd voor Victoria Koblenko. Mensen met rood haar hebben vaak ook sproeten en die behoren tot dé zeven schoonheden.

De traditie van de Roodharigendag is sinds de oproep van Rouwenhorst jaarlijks voorgezet. Op 7 september 2008 worden er circa 2500 roodharigen uit allerlei landen in Breda verwacht.