Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Mount Everest
Geplaatst op zaterdag 24 mei 2008

TEMBA THSERI (15) JONGSTE MENS DIE OP DE MOUNT EVEREST STAAT

De Mount Everest is met 8850 meter de hoogste berg op aarde. Het ligt in het Himalayagebergte op de grens van Nepal en China. De hoogste berg ter wereld beklimmen is een grote uitdaging. De regering van Nepal beschouwt de beklimmers als een belangrijke inkomstenbron en vraagt een ieder 30.000 euro voor een poging de berg te mogen beklimmen.

De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn gids Tenzing Norgay zijn de eersten die in 1953 met behulp van een zuurstofapparaat de top bereiken. Zo’n 30 jaar eerder deden George Mallory en Edwin Irvine ook al een poging. Hun dode lichamen weren vele jaren later in de buurt van de top teruggevonden. De berg dankt zijn naam overigens aan de Brit George Everest dankzij wiens metingen wij weten dat dit ook de hoogste berg op aarde is.

In 1990 is René de Bos de eerste Nederlander die – ook met hulp van een zuurstofapparaat wegens de ijle lucht – boven op de berg staat, negen jaar later gevolgd door de eerste Nederlandse vrouw Katja Staatjes.

In het Himalaya-gebergte leven zogenaamde Sherpa’s op de berghellingen. Zij worden meestal ingezet als gids en kennen de berg beter dan wie ook. Zo heeft sherpa Appa al 17 keer de top gezien. Op 24 mei 2001 is sherpa Temba Tsheri met 15 jaar de jongste mens ooit die de Mount Everest bedwingt.