Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Kabouters
Geplaatst op woensdag 14 mei 2008

DE KABOUTERTJES KOMEN UIT ...IERLAND

Een kabouter is herkenbaar aan zijn/haar puntmuts die vaak rood van kleur is. Het is onbekend hoe groot een kabouter is. Rien Poortvliet schat de grootte op 15 cm inclusief puntmuts. Maar andere schrijvers en 'waarnemers' schatten de kabouter weer groter; tot wel 45 cm. Kaboutermannen worden meestal afgebeeld met lange, eerbiedwaardige, volle baarden, bolle wangetjes en bolle buikjes. De volwassen mankabouter weegt ongeveer 300 gram, terwijl een volwassen vrouwkabouter 250 - 275 gram weegt.

Traditioneel komen er geen kabouters voor met een bruine of zwarte huidskleur; het betreft altijd blanke mannetjes met een vrij rode neus. In de Kabouterboeken van Rien Poortvliet komen echter vrijwel alle menselijke rassen ook als kabouter voor (zoals bijvoorbeeld Bosjesmankabouters) en ook vrouwtjes. Hij constateerde dat de vrouwtjes betrokken waren bij een hele serie aan huishoudelijke taken. Vaak doet de kledij van de kabouter enigszins middeleeuws aan. Een kabouterman draagt vrijwel altijd wollige laarsjes en een brede riem om zijn middel. Kaboutervrouwtjes dragen altijd rokken.

De legende van de kabouters is destijds ontstaan in Ierland. Het gebeurde toen de plaatselijke bevolking paddenstoelen aten die hallucinaties veroorzaakten. Door die 'drugs' werden er vaak kabouters of 'gnomes' gezien.