Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Kikkers, kikvorsachtigen
Geplaatst op dinsdag 06 mei 2008

SPITSSNUITKIKKER WERELDRECORDHOUDER

Officieel onderscheiden we ‘echte kikkers’ en ‘de kikvorsachtigen’.   De tweede groep, waartoe ook veel padden gerekend worden, bestaat al liefst 250 miljoen jaar (!). De kikker leeft in het water en het land en wordt daarom evenals de salamander tot de amfibieën (betekent in het Grieks ‘twee levens’) gerekend. 

Wonderlijk is de gedaanteverwisseling (metamorfose) die de kikker ondergaat. Van een pootloos dier met staart (het kikkervisje) verandert het in een staartloos wezen mét poten.

Eenmaal gezegend met pootjes blijkt dat de kikker ver kan springen. De ‘wereldrecordhouder’ onder hen is de Afrikaanse spitssnuitkikker die na één sprong zomaar 5 meter en 30 centimeter verderop kan zitten.

Kikkers zijn niet kieskeurig in het eten. Ze verorberen wormen even graag als spinnen, slakken en spinnenbedden. Zelf worden ze graag gegeten door bunzings en reigers. Alle kikkers zijn echter in meer of mindere mate giftig, dus zo geliefd als maaltijd zijn ze ook weer niet. Mensen eten kikkerbillen (bijvoorbeeld in Frankrijk populair) hoewel dat ondanks de naam eigenlijk de bovenbenen van de kikker zijn.