Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Geen toetsen, wel een touchscreen
Geen toetsen, wel een touchscreen
Klik op de foto!
iPhone
Geplaatst op dinsdag 27 mei 2008

NEDERLAND LOOPT ACHTER OP TELEFOONGEBIED

Telecomprovider KPN is met Apple in gesprek over de introductie van de iPhone in Nederland, een van de weinige Europese landen waar het toestel nog niet is aangekondigd.Op de iPhone is het onder meer mogelijk om te mailen, bellen, internetten, muziek te beluisteren en foto's te maken en te bekijken. Een van de dingen die dit apparaat onderscheidt van andere mobiele telefoons is dat het geen aparte toetsen heeft om telefoonnummers of SMS-berichten in te tikken. Een touchscreen vervangt deze toetsen. Het scherm kan daardoor ook groter zijn dan tot nu toe.

De iPhone werd  behalve in Azië en de VS, Europees al geïntroduceerd of aangekondigd in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, België, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Griekenland, Turkije en de Scandinavische landen. Nederland loopt dus nogal achter.

FUNCTIES

De iPhone heeft een multifunctioneel aanraakgevoelig scherm met een resolutie van 320 x 480 pixels (160 ppi). Het scherm wordt niet bediend met een stylus, maar met één vinger; met een tweede vinger ontstaan er meer mogelijkheden om via dit scherm het apparaat te besturen. Eén vinger wordt gebruikt bij het bedienen van eenvoudige functies; beide vingers worden gebruikt om bijvoorbeeld in en uit te zoomen op foto's, videos en websites in de webbrowser Safari. De technologie van 'tweevingerbesturing' werd enkele jaren geleden door het bedrijf geïntroduceerd bij de touchpads van notebooks. Bij de iPhone gaat deze techniek een stuk verder. Apple noemt deze technologie Multi Touch.

De iPhone heeft ook een 2 megapixel-digitale camera. Die zit, zoals gebruikelijk bij veel mobiele telefoons, aan de achterkant. Ook kan de iPhone verbinding maken met andere apparaten of internet via Bluetooth 2.0 en WiFi.

Verder heeft het apparaat een afstandsdetector waardoor automatisch het touchscreen wordt uitgeschakeld en het volume van de muziek uit de luidspreker wordt verlaagd zodra de telefoon gaat en de gebruiker het toestel bij het gezicht houdt.