Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Hirsi Ali werd als Ayaan Hirsi Magan geboren in Somalië in een islamitische familie die lid is van de Darodstam. Haar vader, Hirsi Magan Isse, was een geleerde en tegenstander van dictator Muhammad Siad Barre. Hij woonde steeds in het buitenland (in Italië, de Verenigde Staten en Engeland), was tegen de vrouwenbesnijdenis die in de Darodstam een traditie was. Toen Ayaan 5  jaar oud was, heeft haar grootmoeder haar toch laten besnijden. Toen Ayaan 6 jaar was, vluchtte het gezin naar Saoedi-Arabië. Een jaar later verhuisde het gezin naar Ethiopië en vier jaar daarna naar Kenia waar ze 11 jaar zou blijven,
Hirsi Ali werd als Ayaan Hirsi Magan geboren in Somalië in een islamitische familie die lid is van de Darodstam. Haar vader, Hirsi Magan Isse, was een geleerde en tegenstander van dictator Muhammad Siad Barre. Hij woonde steeds in het buitenland (in Italië, de Verenigde Staten en Engeland), was tegen de vrouwenbesnijdenis die in de Darodstam een traditie was. Toen Ayaan 5 jaar oud was, heeft haar grootmoeder haar toch laten besnijden. Toen Ayaan 6 jaar was, vluchtte het gezin naar Saoedi-Arabië. Een jaar later verhuisde het gezin naar Ethiopië en vier jaar daarna naar Kenia waar ze 11 jaar zou blijven,
Klik op de foto!
Hirsi Ali
Geplaatst op zaterdag 13 september 2008

Hirsi Ali is bekend als voorvechter van de rechten van vrouwen in de islam. Zij schrijft artikelen en boeken hierover en was Tweede Kamerlid van de VVD. Hirsi Ai kwam destijds als Somalisch vluchtelinge naar Nederland toe.

Haar kritiek op de islam en de Koran deed veel stof opwaaien. Zelfs zo sterk dat zij uit Moslimkringen met de dood werd bedreigd. Met Theo van Gogh maakte ze de film Submission ('Onderwerping') waarvoor zij het script schreef. Hierin wordt de onderdrukte positie van de vrouw aan de orde gesteld. Regisseur Theo van Gogh werd als gevolg van de film op 2 november 2004 op straat vermoord. Op zijn lichaam werd een brief gevonden waarin ook de dood werd verklaar daan Hirsi Ali.

Hirsi Ali werd al bewaakt vanwege de vele bedreigingen aan haar adres en dat nam toe na de dood op Van Gogh. In de Tweede Kamer kwam ze in opspraak omdat ze in het verleden als vluchtelinge gelogen zou hebben over haar naam en geboortedatum. Ook kwamen er twijfels over de verhalen die ze vertelde over vijf vluchtelingenkampen waarin ze gezeten zou hebben.

Ze botste met Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken (op dat moment ook VVD) die haar het paspoort wilde afnemen waardoor ze het land zou uitmoeten. De Tweede Kamer verhinderde dat maar het leidde tot een ruzie in het kabinet. D66 was het niet eens met de aanpak van Rita Verdonk en stapte uit het kabinet waardoor er nieuwe verkiezingen moesten komen. Hirsi Ali vertrok naar de Verenigde Staten.