Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Velten, Folkert
Geplaatst op donderdag 23 juli 2009

Velten scoort altijd, behalve op zondag

Folkert Velten blijft de aandacht trekken als de veelscorende spits van Enter Vooruit. Hij haalt het Nederlands amateurelftal maar de profclubs negeren hem lange tijd. Velten is geen technicus of dribbelaar. De varkenskoppenpeller is al 24 jaar als Heracles het er dan toch op waagt, met een schuchter contractje van één jaar. Zelden heeft een speler het voetballen op de Bornsestraat zo beïnvloedt als Folkert Velten. De spits handhaaft zich niet alleen gemakkelijk, hij groeit al snel uit tot de voetballer op wie het hele spel afgestemd wordt. Het maakt zijn waardering voor coaches er niet groter op: Ik heb mezelf gevormd als voetballer. Ik kan nou niet zeggen dat trainers mij beter hebben gemaakt. Het maakt mij ook niet uit wie er voor de groep staat, ik motiveer mezelf wel. Velten is balvast en hij scoort overal en altijd. Nou ja altijd: niet op zondag, uit geloofsovertuiging weigert hij op de Dag des Heren in actie te komen. Heracles beseft al snel dat ze vooral zichzelf benadeelt als Folkert niet mee kan doen en in zijn eerste jaar (1988) bij de club wordt besloten alleen nog op zaterdag te spelen.

Torinstinct

Velten wordt al in zijn eerste seizoen met 24 goals topscorer van de Eerste Divisie. Hij heeft wat de Duitsers noemen Torinstinct, staat altijd op de goede plek. Het gaat vanzelf. Soms kies ik positie en naderhand denk ik, wat doe ik hier toch. Scoren dus. Na enkele maanden wordt zijn éénjarig contract opengebroken en omgezet in een verbintenis voor zes seizoenen. In totaal blijft hij bijna 10 jaar het zwart-wit van Heracles trouw. In 1994-1995 wordt hij uitgeroepen tot de beste speler van de Eerste Divisie. Het kleine Enter heeft er na veldrijder Hennie Stamsnijder weer een nationale sportheld bij. De wat ongepolijste topscorer met het harde, zuivere schot is wars van sterallures, niet te betrappen op welke frivoliteit dan ook. Geniet hij wel van zijn doelpunten? Mijn mooiste goal, ik zou het niet weten, ik onthoud alleen belangrijke doelpunten.

Ik ben niet zo van ikke, ikke, ikke

De Eredivisie bereikt hij niet. Vijf maal speelt hij nacompetitie maar tot een promotie komt het niet. De clubs op het hoogste niveau wagen zich niet aan een voetballer die zondags thuis blijft. Wel is een aantal keren al of niet vermeende belangstelling vanuit de Bundesliga waar altijd op zaterdag gevoetbald wordt, maar tot een overgang naar het 1. FC Nürnberg van Arie Haan, Dynamo Dresden of VFL Bochum komt het niet, zoals ook Denizlispor Velten niet kan losweken van Enter. Loop daar in Turkije maar eens over straat, er heerst pure armoede. Dan vind ik het asociaal om daar snel mijn zakken te vullen. Ik ben niet zo van ikke, ikke, ikke. De wat eigenzinnige Folkert Velten wordt niet altijd goed begrepen, ook niet door zijn eigen club Heracles. Op het moment dat hij vaker last krijgt van blessures en contacten heeft met Duitse clubs, wordt blijkbaar (ten onrechte) getwijfeld aan zijn instelling en krijgt hij ontslag. Naar later uitgelegd wordt, is dit bedoeld om hem te prikkelen…. Velten: Ik kwam thuis en mijn vrouw stond bevend met een brief in haar handen. Terwijl ik al jaren bij de club speelde.

Velten wordt een aantal malen te vroeg afgeschreven. Hoewel hij steeds moeilijker recupereert na blessures, komt de goalgetter iedere keer weer terug. Zoals in het seizoen 1996-1997 tegen VVV als de invaller het publiek op de banken krijgt door uit een onmogelijke hoek te scoren, de eerste van de drie doelpunten die Velten deze wedstrijd voor zijn rekening neemt. Op 19 december 1997 komt er een einde aan zijn loopbaan. Als invaller scoort hij opnieuw in de thuiswedstrijd tegen Dordrecht 90, maar even later raakt hij in de draai de bal half en botst op een tegenstander. Een gebroken kuitbeen en een verbrijzeld onderscheenbeen zetten een punt achter zijn unieke carrière. In 264 wedstrijden scoort Folkert Velten 156 goals voor Heracles, de club waar hij als jeugdtrainer actief wordt.

Ontleend aan de volgende bronnen:

. De Tweekleur Omhoog, 101 jaar Heracles – Albert Vondeling

. Twentse Courant/Tubantia