Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Floris V
Geplaatst op vrijdag 27 juni 2008

LAGERE EDELEN VERMOORDEN 'DER KEERLEN GOD'

Floris V werd al op zijn tweede jaar Graaf van Holland en Zeeland. Zijn vader Willem II zakte bij een veldtocht tegen de Friezen met zijn paard door het ijs waardoor vijanden de kans grepen hem dood te slaan. Aanvankelijk stond hij onder voogdij maar op zijn 12e jaar werd hij volwassen verklaard. Hij trouwde toen ook met Beatrijs van Vlaanderen met wie men hem op zijn tweede al had laten verloven.

Floris (1254-1296) was tijdens zijn leven zeker bezig zijn rijk uit te breiden maar was niet zomaar een brute landveroveraar. Hij veroverde een groeiende aanhang door achtergebleven gebieden vrij te stellen van tolgelden, een aantal dorpen stadsrechten te geven en kende land- en marktrechten toe. Gijsbrecht van Amstel en anderen probeerden vergeefs de boeren in opstand te brengen tegen Floris die juist steeds populairder werd bij de boeren. . De Engelsen bedachten een list om van Floris V af te komen. Enkele lagere edelen – Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velsen – nodigden Floris uit om mee om op valkenjacht te gaan. In werkelijkheid namen ze hem gevangen en voerden hem naar het Muiderslot.

De bedoeling was hem naar Engeland te brengen, maar toen de boeren hoorden over de gevangenschap van Der Keerlen God (De Boerengod) kwamen ze in opstand. De organisatoren van de valkenjacht voelden zich niet meer veilig maar voor ze vertrokken, vermoordden ze op 27 juni 1296 Floris. Volgens één van de verhalen zou Gerard van Velsen bij het vertrek van het Muiderslot op het paard gezeten nog even zijn teruggekeerd om Floris een dolk in zijn buik te steken.