Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Cassius Clay alias Muhammad Ali
Geplaatst op zaterdag 14 juni 2008

MUHAMMAD ALI: 'I AM THE GREATEST'

Bij de Olympische Spelen van 1960 in Rome wint een Amerikaanse bokser op 9 juni goud in het lichtzwaargewicht. Hij is dan nog vrij onbekend maar als hij later gaat profboksen worden zijn partijen in het zwaargewwicht over de hele wereld live uitgezonden. Gevolg in bijvoorbeeld Nederland: hele gezinnen staan 's nachts om 3 of 4 uur in de nacht op om er getuige van te zijn hoe hun held door de ring danst, de tegenstander voortdurend uitdaagt en meestal k.o. slaat. Of zoals hijzelf zegt: 'I float like a butterfly and sting like a bee)

We hebben het over Cassius Clay, die zijn naam na bekering tot de islam veranderde in Muhammad Ali, de populairste bokser aller tijden. De meervoudig werelkampioen - 'I am the Greatest'-  bokste 61 profpartijen waar hij er 56 van won (37 op knock out). Beroemd waren zijn partijen tegen Sonny Liston, Joe Frazier en George Foreman.

Ali kreeg gedurende een aantal jaren een boksverbod opgelegd en kwam zelfs in de gevangenis terecht toen hij dienst weigerde uit protest tegen de Vietnamoorlog. Na zijn comeback zette hij zijn succesreeks voort. Decennia later krijgt hij de hoogste burgeronderscheidingen van de Amerikaanse regering als een soort eerherstel. Ali krijgt last van de ziekte van Parkinson. Indrukwekkend is het als hij bij de Spelen van 1996 de sporter blijkt te zijn die het Olympisch vuur ontsteekt tijdens de Openingsceremonie.