Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Beefeaters
Geplaatst op dinsdag 24 juni 2008

The Beefeaters zijn de bewakers van de Tower of Londen. Officieel heten ze Yeamon Warders, soldaten die in 1485 aangesteld werden als lijfwacht van Hendrik VIII. Ze bewaakten de gevangenis in de Tower waarin de Duitse Nazi-leider Rudolf Hess de laatste gedetineerde was. Sindsdien zijn ze vooral gids.

Maar waarom die naam Beefeaters? Het verhaal gaat dat de lijfwachten vroeger het vlees van de koninklijke familie moesten voorproeven om vergiftiging of eten van bedorven vlees (= beaf) door de vorst te voorkomen. Vlees was toen schaars, dus die baan was wel een voorrecht (zolang er natuurlijk geen gif in zat...)

Beefeaters dragen het blauwe uniform zoals koningin Victoria dat in 1858 invoerde. Het rood- en goudkleurige uniform wordt slechts bij bijzondere ceremonieën aangetrokken en dateert zelfs al uit uit 1552. Op het uniform staan enkele emblemen: een soort roos (de thistle rose genoemd) en de shamrock (Engels voor klaver), die symbool staat voor Engeland, Ierland en Schotland en de letters E II R. Deze zijn een afkorting van Elizabeth II Regina (regina is Latijn voor koningin), dit verwijst naar de huidige koningin Elizabeth.

Om tot de Yeoman Warders fo wel Beafeaters toe te treden moet je 21 jaar militaire dienst achter de rug hebben. In 2007 trad voor het eerst een vrouwelijke Beefeater in functie.

In de satirische serie DC Comics (Justice League Europe) worden ze als superhelden opgevoerd.