Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Balpen
Geplaatst op zaterdag 14 juni 2008

De Hongaar Lszl Jzsef Br vraagt op 10 juni 1943 octrooi aan voor de balpen. Zijn uitvinding dateert eigenlijk al vanuit 1938. Tijdens zijn werkzaamheden als journalist ergerde Br zich aan de tekortkomingen van de vulpen: hij moest hem regelmatig bijvullen, maakte er soms vlekken mee, en scheurde af en toe het papier. In 1938, tijdens een bezoek aan een drukkerij, viel het hem op dat drukinkt voor kranten veel sneller droogt dan de inkt van een vulpen, waardoor er geen vlekken ontstonden. Hij probeerde dezelfde inkt in

een vulpen te gebruiken, hetgeen mislukte omdat de inkt een te hoge stroperigheid had en daardoor niet door de punt wilde vloeien. Samen met zijn broer Georg, een apotheker, ontwikkelde hij een nieuwe penpunt met daarin een kogeltje dat de inkt uit een patroon over het papier uitrolt, in plaats van dat de inkt uit zichzelf over het papier vloeit. Het kogeltje fungeerde tevens als afsluiter van het inktreservoir, waarmee werd voorkomen dat de inkt uitdroogde. Duitsers noemen de balpen dan ook Kugeslchreiber. Het Franse bedrijf Bic bracht de balpen (of ballpoint zoals de Engelsen zeggen) als eerste op de markt.

journalist, kunstenaar, effectenhandelaar, coureur en uitvinder. Rond 1930 ontwikkelde hij een automatische versnellingsbak, waarvan het patent aangekocht werd door General Motors.

 Op Br's geboortedag, 29 september, wordt nog elk jaar Uitvindersdag gevierd.