Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 
Het gebroken brilletje van Joop van Daele kun je nog altijd zien in het Feyenoordmuseum.
Het gebroken brilletje van Joop van Daele kun je nog altijd zien in het Feyenoordmuseum.
Klik op de foto!
Brilletje van Van Daele
Geplaatst op zondag 10 augustus 2008

Feyenoord speelt in 1970 om de wereldbeker tegen Estudiantes. Het duel in Buenos Aires vindt plaats in een heksenketel. De Argentijnse fans werpen scherpe munten naar de Nederlandse voetballers. Het blijkt een voorbode van de wedstrijd waarin de spelers van Estudiantes schoppen, slaan en spugen. Het doel heiligt de middelen en het helpt want de Argentijnen lopen al snel naar een 2-0 voorsprong. Feyenoord herstelt zich en dwingt nog een 2-2 gelijkspel af.

Ook bij de return in Rotterdam wordt er hard gespeeld. De kleine dribbelaar Coen Moulijn kan in deze krachtmeting weinig uitrichten, vaste reserve Joop van Daele valt in. De boomlange, wat stram ogende aanvaller draagt zoals wel meer spelers in die dagen een brilletje. Dezelfde Joop van Daele schiet van afstand raak: 1-0. Terwijl de Feyenoorders het doelpunt bejubelen neemt aanvoerder Malbernat uit wraak het brilletje van het hoofd van Joop van Daele. Het  brilletje gaat bij Estudiantes van hand tot hand waarna één van hen (Pachame) het op de grond kapot trapt.

Joop van Daele ziet weinig meer in het resterende deel van de wedstrijd. Maar het blijft 1-0, Feyenoord wint als eerste Nederlandse club in de historie de wereldbeker en Joop van Daele is voor even een nationale held. Zeker als er een single verschijnt met de titel 'Het Brilletje van Van Daele'. Onder die benaming is deze wedstrijd om de wereldbeker onder voetballiefhebbers ook de geschiedenis ingegaan.