Startpagina
Favorieten

De alternatieve encyclopedie 


Klik op de foto!
Achterhuis Anne Frank
Geplaatst op donderdag 12 juni 2008

ANNE STIERF ENKELE MAANDEN VOOR DE CAPITULATIE VAN DE DUITSERS

Op 12 juni 1942 krijgt het 13-jarige meisje Anne Frank een dagboek op haar verjaardag. Het Joodse meisje Anne verhuisde met haar familie op de vlucht voor de Nazi's al op haar derde jaar van Frankfurt naar Amsterdam. Het dagboek dat zij tijdens haar onderduik bijhield is na haar dood gepubliceerd, vertaald in vele talen en gelezen over de hele wereld.

In juli 1942 dook ze onder in het Achterhuis, een kleine ruimte van twee verdiepingen achter het bedrijf van vader Otto Frank op de Prinsengracht 263. De deur naar het achterhuis zat verstopt achter een boekenkast. Ze leefde an 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 in het achterhuis. Er woonden in totaal acht mensen in het huis: Otto en Edith Frank (Annes ouders), Annes oudere zus Margot, Fritz Pfeffer, een Joodse tandarts (in het dagboek Dussel geheten), en de heer en mevrouw Van Pels met hun zoon Peter (in het dagboek Van Daan geheten).

In deze jaren hield Anne een dagboek bij, waarin ze schrijft over haar angst tijdens het onderduiken, haar ontluikende gevoelens voor Peter, de ruzies met haar ouders en haar ambities om schrijver te worden. Anne schreef haar dagboek in de vorm van brieven aan haar fictieve (zelfverzonnen) vriendin Kitty.

Na meer dan twee jaar werden ze verraden, en was hun onderduikadres ontdekt. Ze werden door de Grüne Polizei gearresteerd en via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau afgevoerd, en een maand later overgebracht naar Bergen-Belsen. Anne kreeg schurft. In Bergen_belsen stierf Anne - slechts luttele  maanden voordat de Duitser capituleerden - aan tyfus en uitputting.

Zowel het dagboek als het museum Anne Frank Huis houden de herinneringen aan Anne en het lot van een Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog levendig.