Startpagina
Favorieten

Altijd up-to-date!


 
EFFENT COLLEGE DANST, ZINGT EN ACTEERT
Geplaatst op woensdag 16 november 2011

Auteur: door FabiŰnne Lantinga |   woensdag 16 november 2011 |BN De Stem

tekst vergrotenMusicerende leerlingen van het Effent College in De Bussel. foto RenÚ Schotanus/het fotoburo

Musicerende leerlingen van het Effent College in De Bussel. foto RenÚ Schotanus/het fotoburo

OOSTERHOUT - Gisteravond was het dan zo ver.Na dagenlang aan hun Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) project te hebben gewerkt, konden de derdeklassers van het Effent College in Oosterhout eindelijk hun dans, muziek, acteerwerk en zelfgemaakte filmpjes tentoonstellen in theater De Bussel.

Als alle opa's, oma's, ouders, broertjes en zussen in de zaal zitten, wordt het donker. De leerlingen wippen zenuwachtig heen en weer in hun stoel, totdat de voorstelling onder de naam 'ontmoeting' begint. Alle zelfgemaakte speel- en animatiefilms komen het komende uur op een groot scherm voorbij, dat boven het podium hangt waar zo nu en dan weer wordt gedanst, gezongen en geacteerd.

Annemiek Tekstra, cultuur co÷rdinator van het Effent: 'Ze hebben hard gewerkt en ze zijn echt drie volle dagen met het project bezig geweest. Het is belangrijk dat ze al doende leren, ervaringsgericht onderwijs volgen. Door te dˇen, blijft het plakken. En daarnaast is het belangrijk dat ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Op het vmbo moeten de leerlingen al vroeg kiezen, dus laten we ze met veel verschillende dingen in aanraking komen.'

CKV is een onderdeel van de basisvorming, maar de scholen mogen zelf bepalen hoe ze het aantal uren invullen.

'De ene school heeft een uur per week op het lesrooster staan, maar wij hebben besloten om die uren samen te voegen tot drie dagen workshops en activiteiten', zegt Frans Slagmolen, docent beeldende vakken. 'Uiteindelijk zitten er wel meer uren in dan die drie dagen hoor', geeft Slagmolen toe. 'Na de herfstvakantie hebben de kinderen nog verder gemonteerd, geoefend en gewerkt. En gisteren en vandaag aan de voorbereidingen voor vanavond. Ik ben kapot', lacht hij.

'Maar ik ben blij dat we het op deze manier doen. De leerlingen zetten zo ook een totaalproduct neer. Iets dat ze uiteindelijk kunnen laten zien en waar ze trots op kunnen zijn.'