Startpagina
Favorieten

Quest


 
Klaslokaal 19e eeuw
Klaslokaal 19e eeuw
Klik op de foto!
LEERPLICHT TE DANKEN AAN DE VAL VAN EEN PAARD
Geplaatst op maandag 05 september 2016

Sinds wanneer bestaat de leerplicht?

Dat in 1900 de Leerplicht (je kunt ook zeggen, het Récht op Onderwijs) voor kinderen van 6 tot 13 jaar wordt ingevoerd is eigenlijk te danken aan ...de val van een paard!

De Minister van Onderwijs Goeman Borgesius stelt de leerplichtwet voor maar de Tweede Kamer (bestaat dan nog uit 100 mannen) is verdeeld. Uiteindelijk wordt het voorstel aangenomen met 50 stemmen voor en 49 tegen. Afwezig is Baron Schimmelpenninck van de Oye, fel tegenstander van de leerplicht. Hij herstelt op dat moment van de val een paard. Was hij er wel geweest, was de uitslag 50-50 geweest en de leerplicht niet ingevoerd...Door de leerplicht is onderwijs geen recht meer voor alleen de elite (adel en rijken). Weliswaar is in 1874 al een wet aangenomen die kinderarbeid verbiedt, maar die wordt alom ontdoken waardoor veel kinderen nog steeds in fabrieken werken. De leerplicht van 1900 verandert dat, ook al omdat inspecteurs actief gaan controleren of de kinderen wel echt naar school gaan.

Tegenwoordig gaan kinderen op hun 5e verjaardag verplicht naar school en volgen zij tot minimaal hun 16e jaar onderwijs.