Startpagina
Favorieten

Quest


 


Klik op de foto!
HET GEHEIM VAN DE MOAI OP PAASEILAND
Geplaatst op woensdag 30 maart 2016

Op 5 april 1722 ontdekt de Nederlander Jacob Roggeveen een eiland in de Grote Oceaan dat hij door de tijd van het jaar gemakshalve Paaseiland noemt. Het meest opvallend aan het eiland zijn de tot 9.5 meter hoge stenen beelden, moai genoemd. Wat is de betekenis van de reusachtige beelden op Paaseiland?.

Op het moment dat Roggeveen zijn ontdekking doet, leven er twee volkeren, de Polynesiërs en de blanken, ook wel Langoren genoemd. De liefst 887 beelden, die gehouwen zijn uit vulkanische as, bij plechtigheden en ceremonies waarbij de goden ge-eerd werden. Behalve een rij van 7 beelden die de zee inkijken, valt op dat de andere gezichten allemaal schuin naar boven de hemel inkijken. Eén van de namen die de bevolking ook nu nog zelf aan het eiland geeft is 'Mata ki te rani' of wel Ogen die naar de hemel kijken.Omdat het eiland (dat bij Chili hoort) afgesloten is van de rest van de bewoonde wereld maakten de bewoners zich vroeger druk over de voortplanting ofwel of er genoeg kinderen blijven komen om de bevolking in stand te houden. Een theorie is dat deze beelden gemaakt zijn om de goden in de hemel te smeken dat de bewoners vruchtbaar genoeg blijven om als bewoners te overleven. Mogelijk zijn de gezichten afbeeldingen van overleden familieleden.

De reden dat we er zo weinig van weten, hebben Europeanen deels aan zichzelf te wijten. Veel oorspronkelijke bewoners werden meegenomen voor de slavenhandel waardoor veel van hun verhalen verloren zijn gegaan. De slaven schreven hun geheimen wel op in een soort hiërogliefenschrift, Rongorongo genaamd, maar het is tot op vandaag nog niemand gelukt dat schrift te ontcijferen.