Startpagina
Favorieten

Droomfabriek


 
SONGS FROM YOUR HEART VERBINDT MENSEN
Geplaatst op woensdag 25 juni 2014

Dat jaloezie ook een positieve drijfveer kan zijn, ondervindt Annemiek Tekstra. De Oosterhoutse cultuurcoach kijkt al enige jaren met veel bewondering naar wat BredaPhoto presteert, maar is ook een beetje afgunstig dat Oosterhout zoiets niet kent. Dus ging ze er praten en start er nu zowaar een Oosterhoutse variant van het thema van dit jaar Songs from your heart. En niet met professionele fotografen - ‘we doen het hier wel op onze eigen manier’, klinkt het lekker eigenwijs -  maar met tieners die onder begeleiding van fotografe Luciana Caputo er met de camera op uittrekken. Zoals scholieren die ouderen opzoeken in verzorgingshuis Buurstede en geestelijk gehandicapten bij het KOA, op zoek naar wat ze gemeenschappelijk hebben.

Droomvlucht

In het begin kijken ze elkaar nog wat onwennig aan, de tieners van de Effent Mavo en medewerkers van KOA. Maar als de gezamenlijke opdracht duidelijk is, kiest de enthousiaste Angela direct voor de 14-jarige Rachel als partner. Hun missie is een lied te kiezen dat beiden aanspreekt (‘songs from your heart’) én waar ze een fotoserie van kunnen maken. Angela, erkend Eftelingfanaat, roept spontaan ‘Droomvlucht!’, de naam van een populaire attractie in het sprookjespark en een bekende musical. Kompaan Rachel Albinus ziet dat ook wel zitten ‘want het prikkelt de fantasie’. In ieder geval ‘moeten er elfjes in voorkomen’, zo weten ze beiden, ‘en bloemetjes en veel vrolijke kleuren’.  Een ander duo heeft wat meer tijd nodig want ‘Calm after the storm’ is volgens de met klassieke muziek geschoolde KOA-medewerker  ‘wel erg aan de wilde kant’ maar naar de mening van de tweedejaars Mavoscholier ‘misschien een beetje té rustig’.

Foto-expositie

Juist die uitwisselingen streeft het project na. Annemiek Tekstra: ‘We willen verschillende werelden met elkaar in contact brengen en nagaan waar mensen van wie je het op het eerste gezicht niet verwacht, toch gemeenschappelijke voorliefdes delen. Je leert de ander zo goed kennen, beter begrijpen ook’. Luciana Caputo vult aan: ‘En beeldtaal spreekt natuurlijk erg aan, zeker bij jongeren’.  Het project is nog maar net van start en ook de scholieren van Frencken gaan nog meedoen. De resultaten kan heel Oosterhout in september gaan bekijken op een speciale expositie, waarover later meer in deze krant. Angela maakt inmiddels met zichtbare schik foto’s van haar tienermaatje, Rachel zelf heeft al een idee hoe ze deze in een collage kan verwerken en er is bij dat andere koppel nu eindelijk ook overeenstemming hoe ‘Calm after the storm’ uitgebeeld kan worden.