Startpagina
Favorieten

Droomfabriek


 
MAJORETTES JAY, KYRA EN XANNE GAAN NU VOOR DE PRIJZEN
Geplaatst op dinsdag 14 januari 2014

Tweedejaars Jay Marchal, Kyra van Iersel en Xanne Kock zijn iedere zaterdag actief als majorettes. We zien zulke showdansers wel eens in de straat voorbij komen, maar wat weten we er eigenlijk van? Zeker nu de meiden ook nog grote prijzen winnen, is er alle reden voor een interview.

Het zal zo’n 8 jaar geleden geweest zijn toen ze zich aanmeldden bij The Twilights, dé Rijense majorettevereniging. De één ging een kijkje nemen na een oproep in de krant, de ander kwam er via haar zus en een derde bleef er steken na het uitdelen van folders. ‘The Twilights is een gezellige vereniging, niet te groot, niet te klein, de onderlinge band is er sterk’, vertelt Jay terwijl de anderen instemmend knikken. Maar wat is majorette nu eigenlijk? Officieel heet het een combinatie van showdans, excerceren, ballet en twirlen (met een baton) te zijn. De meiden zelf houden het ‘op een showdans en alles laten zien wat je in huis hebt.’ Al snel maakten ze zich het marcheren, de belangrijkste basistechnieken en voetposities eigen.

Doorbraak

‘Belangrijk is het ritme en dus de muziek die je kiest’, legt Kyra uit. De doorbraak kwam met The Sound of Music in 2008 toen er een derde plaats op het Brabants kampioenschap als team werd gehaald, de eerste officiële bevestiging hoe talentvol de meiden zijn. ‘Zo’n act gaat doorgaans 2 jaar mee, dan kies je weer een ander muzieknummer en dans.’ Twee jaar later werden Kyra en Jay tweede als duo.

Beyoncé

De meiden treden dus op als duo (Kyra en Jay), trio (met Xanne erbij) en als team. Ze oefenen 2 à 3 uur per week. Zo’n 5x per jaar nemen ze deel aan wedstrijden en daar komen dan nog het Brabants kampioenschap en het NK bij. Het eerste grote succes kwam in 2013 met de winst van het Brabants kampioenschap als duo. Jay: ‘We hadden het eigenlijk helemaal niet verwacht.’ Kyra: ‘Vooraf gingen we voor misschien een derde plaats, we stonden echt met open mond toen de jury ons als kampioen aanwees’. Toch was het allesbehalve een toevalstreffer. De Rijense showdans op Run the World van Beyoncé was even later ook goed voor een tweede plaats op het Nederlands kampioenschap. ‘Het verschil met de winnaars was slechts 0.4 punt..’.

Drops

Als duo ben je echt op elkaar aangewezen, de bewegingen moeten ook synchroon zijn. Kun je goed optreden als je die week net een fikse ruzie met elkaar had, vragen we. Uit het antwoord blijkt dat ruzie niet voorkomt: ‘Soms hebben we zo’n lol dat het oefenen er wel eens deel bij inschiet’. Tal van anekdotes worden opgehaald die de onderlinge, goede sfeer en vriendschap bevestigen. Terugkerend word is ‘drops’ of wel wie heeft de batton laten vallen.

Champions Trophy

Een nieuwe uitdaging dient zich alweer aan. Dankzij de zilveren medaille op het NK zijn ze nu ook gekwalificeerd voor de Champions Trophy waar de beste majorettes van Nederland en België aan deelnemen. Xanne hoopt op prijzen met het trio en het team (bij het Brabants kampioenschap vielen ze met een vierde klassering net buiten de podiumplaatsen) 

Als trio treden ze op met het nummer Stronger van Kelly Clarkson. Binnenkort wordt het weer tijd voor een nieuwe showdans, dan gaan ze in een andere leeftijdscategorie verder als junior. Dat betekent onder begeleiding van de coaches Samantha, Inge en Fenna een ander muzieknummer, bijpassende kleding (op maat gemaakt voor de meiden), optredens en wie weet nieuwe prijzen. ‘Maar eerst komt het carnaval nog, treden we natuurlijk ook op, hartstikke leuk!’