Startpagina
Favorieten

Droomfabriek


 
PHILL POLS 0P TALENT EN KARAKTER NATIONAAL KAMPIOEN SPEERWERPEN
Geplaatst op woensdag 30 oktober 2013

2013 is zeker het jaar van Phill Pols. Ga maar na: winst bij sprintwedstrijden in de regio, Brabants kampioen kogelstoten én Nationaal kampioen speerwerpen! Van de 12-jarige Dongense Effentleerling uit 1B wordt in de toekomst nog het nodige verwacht op de meerkamp. Een opmerkelijk portret van een atleet die de nationale titel veroverde als in een avontuurlijk jongensboek en die inmiddels ook al weet hoe het is om door de pijngrens heen te gaan.

De liefde voor de atletieksport is zo’n beetje van broer tot broer gegaan. De Dongense vereniging Atledo beschikt nu over de talenten Scott, Chuck, Glenn en Phill Pols. Glenn heeft zelfs al het nationale team gehaald en Effentleerling Phill breekt dit jaar door met de nationale titel speerwerpen bij de D-junioren als voorlopig grootste succes.

Veelzijdig sportman

‘Ik doe sinds mijn 6e jaar aan atletiek. Ik doe aan de meerkamp wat bestaat uit 7 onderdelen: 1000 meter hardlopen, hoogspringen, kogelstoten, 80 m. sprint, 80 m. horden, verspringen én mijn favoriete onderdeel het speerwerpen’.  En dat dus bij Atledo waar de fenomenale Nadine Broersen ook haar carrière begon die leidde naar de Olympische Spelen. De begeleiding moet er wel goed zijn? Phill: ‘Ja, er zijn meerdere trainers waar ik voor verschillende onderdelen mee samenwerk. En ik maak ook gebruik van begeleiders bij het Bredase Sprint. Het voordeel van de meerkamp is dat je daarnaast ook individueel mee kunt doen op die disciplines waar je goed in bent. Die afwisseling maakt het ook leuker.’

Brabants kampioen kogelstoten

Phill Pols was al regiokampioen bij de D-junioren en Brabants kampioen bij het kogelstoten toen zich daar vorige maand het NK aandiende in het Olympisch Stadion van Amsterdam. ’In de ochtend bereikte ik een persoonlijk record bij het kogelstoten en kon ik later de bronzen medaille ophalen’.  Een goede prestatie al zal het Phill niet gezind hebben dat hij als 2e de finale inging en dus als 3e eindigde. De sportieve revanche bewaarde hij voor die middag, op een andere discipline...

Laatste worp in de NK-Finale beslissend

Phill kwalificeerde zich als vierde voor de finale van het speerwerpen. Een podiumplaats was ook gezien de sterke concurrentie vooraf zeker geen vanzelfsprekendheid. In die finale verbeterde hij zich bij elke worp beetje bij beetje, alsof de vorm per beurt groeide. Voor het goud was echter meer nodig dan zijn pas verworven persoonlijke record van 33.99 meter. En toen gebeurde het. Uitgerekend in zijn laatste worp (ja, het lijkt wel een spannend jongensboek of een thriller) bereikte Phill met een uiterste krachtsinspanning een afstand van 37.60 meter! Hij leek er zelf nog het meest beduusd over. Phill verpulverde daarmee zijn bestaande PR en werd onbereikbaar voor de grootste talenten uit de rest van het land in zijn klasse. Het goud en de nationale titel kwamen hem toe!

Inpas en blok

Waar train je op bij het speerwerpen? ‘Het gaat vooral om de inpas en het blok, dus het moment waarop je stilstaat en dan de speer laat gaan. Dat herhaal en perfectioneer je. Als één van die twee dingen niet klopt, wordt het niks’, klinkt het professioneel uit de mond van de 12-jarige atleet.

Karakter

Een vervelende hielblessure bedierf deze maand zijn deelname aan de nationale meerkamp in Groningen. Zowel voorafgaand aan het toernooi (waar Phill ook nog eens in een hogere klasse uitkwam) als tussen de onderdelen door kreeg hij het dringende advies op te geven. Het zegt veel over zijn karakter en wedstrijdmentaliteit dat Phill Pols de pijn en de tranen trotseerde, al bleven de prijzen door die blessure logischerwijs buiten bereik. Op een loopnummer waar hij als laatste over de finishlijn strompelde, kreeg hij zelfs een groot applaus van de toeschouwers voor zijn doorzettingsvermogen.

De Spelen

Inmiddels lonkt ook het buitenland al en heeft Phill Pols reeds enkele wedstrijden in België en Duitsland afgewerkt. We plaatsen dit artikel niet voor niets in de Droomfabriek en vragen Phill naar zijn grootste droom: ‘Wat denk je, de Olympische Spelen natuurlijk’, zegt ie zonder nadenken. Wij blijven op weg daar naar toe Phill volgen.