Startpagina
Favorieten

Droomfabriek


 
MAJORETTE LYNN VAN GILS HOORT BIJ DE BESTE 10 VAN EUROPA
Geplaatst op dinsdag 29 oktober 2013

Lynn van Gils (13) was onlangs een paar dagen afwezig op school. Gespijbeld? Nee hoor! Lynn zat in het Noorse Lillehammer waar zij deelnam aan een heus Europees kampioenschap. Klasgenoten Nikki Kerstens en Marije Verschuren werden nieuwsgierig en ontdekten dat Lynn als majorette bij de beste 10 van Europa hoort in haar leeftijdsklasse. Reden voor Nikki en Marije om nog wat vragen te stellen.

Hoe jong was je toen je begon met dansen? En wat doet een majorette eigenlijk?

Lynn: Ik was 4 jaar toen ik begon. Bij majorette denk je misschien snel aan een groep die ook wel eens op straat voorbij komt. Maar een majorette is ook iemand die op moderne muziek een dans met de baton laat zien aan een jury op een concours. Dan treed je dus zoals ik in je eentje op.

Een baton?

Met de baton jongleer je. De baton bestaat uit de tip (de kleine knop), de bal (de grote knop) en de shaft (het metalen middenstuk). Aan de binnenkant is een baton meestal hol. Dit maakt het tossen opgooien mogelijk. De lengte moet passen bij je arm.

Waar moet je als majorette vooral goed in zijn?

Een ritmisch gevoel is belangrijk, want je doet het op muziek en je moet ook wel lenig zijn.

Bij welke vereniging ben je en hoe vaak train je?

Bij Showteam Reflex in Breda. Het is een gezellige vereniging maar er wordt ook geoefend en goed gepresteerd. Ik train er 1 2 per week en daarnaast oefen ik thuis nog alleen of met mijn moeder. Zodra een wedstrijd dichterbij komt train ik vaker.

Hoe kwam je op het EK terecht?

Ik deed eerst mee aan het Nederlands kampioenschap in de categorie Solo Accessorie. Dat was met 70 andere deelnemers in Assen. De beste 3 zouden naar het EK gaan. Dat was wel spannend want Nederland is na de VS een van de beste landen, dus de concurrentie was groot. Ik werd precies derde, genoeg om naar Noorwegen mogen te gaan.

Was je nerveus bij het optreden in Lillehammer?

Ja, toen het moment aanbrak werd ik best wel zenuwachtig. Het is n optreden en dan moet het gebeuren, dus concentratie is alles. Er waren schat ik toch wel zon duizend toeschouwers. Maar het ging goed en ik was daarom ook superblij met mijn 10e plaats.

Hoe was Noorwegen verder?

We sliepen in een hotel naast het stadion. Lillehammer is niet zo groot, zo rond de 20.000 inwoners, maar wel heel bekend. Door het schaatsen en de Olympische Winterspelen van 1994. Ik heb de schans nog gezien waar het skispringen werd gehouden.  Ook het Eurovisie Junior Festival is al een keer  in Lillehammer gehouden. Het is verder wel een dure onderneming. Vliegreis, slapen en verblijf kosten al snel zon 1000 euro denk ik. De prijzen liggen ook hoger dan bij ons.

Heb je je succes nog gevierd?

Ja, toen ik thuis kwam hingen er vlaggen en was er een grote taart. Ik heb ook veel  felicitaties gekregen, echt heel leuk allemaal. En nu ga ik weer een nieuwe solo voorbereiden, want het smaakt naar meer..!

Nikki Kerstens, Marije Verschuren