Startpagina
Favorieten

Het dagmenu van maandag 03 september 2018

Roosterwijzigingen

Tienerjournaal

OPROEP POLITIE: STOP SEXTING
De nationale politie doet een oproep aan alle minderjarige Nederlanders om met 'sexting' te stoppen, nadat het aantal meldingen van slachtoffers flink toegenomen is. Gemiddeld melden zich nu elke dag minstens drie jongeren die het slachtoffer zijn geworden van enige vorm van chantage na sexting, oftewel het uitwisselen van naaktfoto’s via smartphones. De politie waarschuwt dat slachtoffers van sexting naderhand veel psychische problemen kunnen krijgen.
HOWICK EN LILI MOGEN BLIJVEN
Howick en Lili hoeven niet terug naar Armenië, ze mogen in Nederland blijven. Ook hun moeder mag waarschijnlijk terugkeren naar ons land zodat het gezin weer herenigd wordt. 
HIPPE JONGENSNAMEN
2018 lijkt het jaar te worden met veel hippe babynamen. Zo komen we de volgende jongensnamen al vaker tegen: River, Mace, Leandro, Manasse, Naïm, Bojan, Revi, Yari, Bobby, Aydin, Iven, Mikay, Finnley.
SPIJBELSTAKING 15 JARIG ZWEEDS MEISJE
Al 2 weken zit ze iedere dag op de grond voor het parlementsgebouw in Stockholm. Naast haar staat een bordje met daarop 'schoolstaking voor het klimaat'. De 15-jarige Greta Thunberg noemt zichzelf een klimaatradicaal en is niet van plan om te wijken. Pas over een week, op 9 september, stopt ze met haar spijbelstaking, want dan zijn er verkiezingen in Zweden.
BOTSTUK KIND VAN NEANDERTHALE REN DENISOVAMENS
​Een 50.000 jaar oud botfragment dat is gevonden in een Russische grot blijkt een overblijfsel te zijn van een kind dat een Neanderthaler als moeder en een Denisovamens als vader had. Neanderthalers en Denisovamensen waren verschillende soorten mensachtigen die gescheiden van elkaar leefden. Het lange stuk bot behoorde toe aan een dertienjarig meisje en werd in 2012 ontdekt in de Denisovagrot in Siberië

Looks

HERFSTMODE
2018Poll

 Vaccineren tegen mazelen moet verplicht worden
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Vraag & Antwoord
Stel een interessante vraag en je krijgt onmiddellijk antwoord!Poll

 Ik wens voor 2019 ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Quest

Beste Q, hoe warm is het op de zon en brandt de zon een keer op?

De temperatuur op de zon varieert van 6000 tot (in de kern) 15 miljoen graden celsius. De zon is onmisbaar voor de aarde want zonder licht en warmte groeit er bijvoorbeeld geen graan meer.

De zon is eigenlijk een dwergster die voor 75% uit waterstof en 23% helium bestaat. De zon heeft helaas niet het eeuwige leven! Wetenschappers gaan er vanuit dat de brandstof op de zon uiteindelijk opraakt, dat het dan een grote rode bol wordt die waarschijnlijk alles op aarde verschroeit en opslokt. Dat is dus slecht nieuws voor ons. Het goede nieuws: dit gaat waarschijnlijk pas over 5 miljard jaar gebeuren...

[Meer]

Bij de beesten af

LANGNEKDINOSAURUS KOMT NAAR BRABANT
Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft een skelet van een 150 miljoen jaar oude gigantische dinosaurus bemachtigd. Het gaat om een 20 meter lange Diplodocus, een langnekdinosaurus die in 1993 is opgegraven in de Verenigde Staten. De Diplodocus is een bijzondere aanwinst, want het is volgens het museum voor het eerst dat zo'n groot en origineel dinosaurusskelet op een vaste tentoonstelling in ons land is te zien. Het kan overigens nog wel 3 jaar duren voordat de dinosaurus hier te bewonderen valt.


 
Opdracht

SYNONIEMEN
Synoniemen zijn woorden met dezelfde betekenis. Test jouw vocabulaire (woordenschat), klik hier.
RECORDS
De steenarend vliegt 320 km per uur en is de op een na snelste vogel ter wereld. Welke vogel is nog sneller? Ga naar Quiz - Records

Effent

BEIJERS EVENAART DUMOULIN
Dat meneer Beijers dagelijks met de fiets van Teteringen naar Effent rijdt, is al bijzonder sportief maar de docent Aardrijkskunde/Nederlands blijkt ook nog eens een groot wielerkenner. Tom Dumoulin finishte in de afgelopen Tour de France als tweede. Maar meneer Beijers ook! Hij werd tweede in het Tourspel voor lezers van BN De Stem en liet daarmee 5203 wielrenfanaten achter zich. Dat laatste kan zelfs Dumoulin niet zeggen... Knap hoor!

Popfoto

GLENNIS GRACE MAAKT INDRUK
De Nederlandse zangeres Glennis Grace heeft de finale van America's Got Talent bereikt. Poll

 Spijbelen voor het Klimaat is nodig
 
 
 
 
 
 
 
 
 Train je brain

Wat weegt het zwaarst: een kilo stenen of een kilo veren?
Antwoord op de vorige vraag:

Hoeveel woorden rijmen er op 'twaalf'?
Antwoord:

Bespaar je de moeite, er bestaat geen rijmwoord op twaalf. Soumia