Startpagina
Favorieten

Het dagmenu van maandag 17 september 2018

Roosterwijzigingen

Tienerjournaal

OPVOUWBARE TELEFOON
Al jaren praat men erover maar het lijkt er nu toch van te komen: Samsung wil zijn opvouwbare smartphone in november presenteren.
TIENERTROONREDE
De Tienerpartij presenteert vandaag op Prinsjesdag haar eigen Tienertroonrede. Hierin staan wensen van tieners die gebaseerd zijn op enquêtes die we eerder op onze school Effent hielden. Zo wordt er gepleit om de wachtlijsten in de jeugdzorg te beëindigen, meer street-art in de stadscentra, tienerreferenda en meer eigen verantwoordelijkheid voor tieners in laats van verboden. Ook over onderwijs worden veel voorstellen gedaan. Zo wordt een vak overdoen als je er al een voldoende voor gehaald hebt, niet zinvol gevonden, moeten er diploma's komen waar je vakken op Mavo- en Havo-niveau kunt doen, tast Magister teveel de privacy van scholieren aan en wil men plastic weg uit de scholen. Ook Oosterhoutse deskundigen zoals historica Cock Gorisse en Bn DeStem eindredacteur Nicole Froeling-Andries leveren bijdragen. De Tienertroonrede is vanaf vanavond te vinden op het youtube-kanaal van de Tienerpartij.
ER WORDT MINDER GEPEST
Er wordt minder gepest op de scholen. Dat heeft het Ministerie van Onderwijs bekend gemaakt nu de Week tegen het Pesten gestart is. Het pesten in het voortgezet onderwijs is in 4 jaar tijd gedaald van 11 naar 5%. Scholen besteden steeds meer aandacht aan pesten.
OM EIST 10.000 EURO VAN JEUGDSOOS VOOR GOED DOEL
Jongerensoos 't Waeske in Guttecoven bij Sittard had nooit alcohol mogen schenken aan de 15-jarige Max à Campo. De jongen werd dronken en kwam vervolgens om het leven bij een verkeersongeluk. Het OM eiste daarom vandaag in een rechtszaak tegen de soos dat 't Waeske 10.000 euro overmaakt aan de Stichting Jeugd en Alcohol.
APPVERBOD OP FIETS
Appen op de fiets wordt vanaf 1 juli 2019 verboden. Dat heeft minister van Verkeer Van Nieuwenhuizen bekendgemaakt. Hoe hoog de boete gaat worden is nog niet bekend
TERREURAANSLAG VERIJDELD
De politie heeft donderdag 7 mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. De groep zou een aanslag op een evenement met veel mensen willen plegen.

Looks

HERFSTMODE
2018
HOEDJES
Het is voor leden van regering en parlement traditie bijzondere hoofddeksels te dragen op Prinsjesdag. Klassen 1B en 1C vervaardigen hun eigen hoedjes voor deze dag tijdens de lessen Beeldende Vorming en Techniek.Poll

 Vaccineren tegen mazelen moet verplicht worden
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Vraag & Antwoord
Stel een interessante vraag en je krijgt onmiddellijk antwoord!Poll

 De introductie voor de 1ejaars was ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mooiste plekje op aarde

TAJ MAHAL
Een beroemd gebouw is de Taj Mahal in India. Speel de quiz Waar is dit dan? (Ga naar Quiz - And the winner is)

Quest

Waar komt de naam Nieuw-Zeeland vandaan?

In 1642 ging de zeevaarder Abel Tasman op expeditie voor de VOC. De reis voerde hem onder Australië door langs het eiland dat nu zijn naam draagt: Tasmanië.

Verder oostwaarts kreeg hij twee nog grotere eilanden in het zicht, en die noemde hij Nova Zeelandia. Genoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland!

[Meer]

Bij de beesten af

WAAROM VOGELS IN EEN V-VORM VLIEGEN
Britse onderzoekers hebben een verklaring gevonden voor de V-formatie waarin trekvogels vliegen. De onderzoekers ontdekten dat trekvogels in een V-formatie extra liftkracht winnen door in de buurt van de vleugeltoppen te blijven vliegen van de vogel voor hen. Een eerdere studie bij pelikanen wees al uit dat de dieren zo energie uitspaarden. Het hartritme van de pelikanen bleek ineens te dalen, wanneer ze in een V-formatie vlogen.Quote

If you never chase your dreams, you will never catch them
Onbekend

Liefde en zo

THINKING OF HIM
Een werk van de kunstenaar Roy Lichtenstein.

Record

WAS TRIJNTJE KEEVER LANGSTE VROUW OOIT?

De uit Edam afkomstige Trijntje Keever (1616-1633) was met 2,60 meter een van de langste vrouwen aller tijden. Misschien wel dé langste ooit. Trijntje had acromegalie, wat letterlijk lichaamsuiteindenvergroting betekent. Ze werd op kermissen en jaarmarkten tentoongesteld. Trijntje overleed toen ze 17 jaar was. Zoek meer records en klik hier.


 
Opdracht

TYPISCH NEDERLANDS
Haringhappen. Wat is er allemaal typisch Nederlands? Speel de quiz en klik hier.
SPORTQUIZ
Wat weet jij over voetbal, hockey en al die andere sporten. Ga naar Quiz - And the winner is!
TAALVOUTJES
Klik op de foto en verbeter waar mogelijk de taalfoutjes.
HOE FRANSOOS BEN JIJ?!
Ga naar Quiz
GROOTSTE GENIE
Wie zijn deze genieën en wie is het grootste genie? Klik op de foto en herken jij Isaac Newton, Graham Bell, Elon Musk, Marie Curie, Antoni van Leeuwenhoek, Albert Einstein, Mark Zuckerberg, Galileo, Nikola Tesla, Leonardo da Vinci, de gebroeders Wright, Charles Darwin en Thomas Edison? En wie is de uitvinder van het internet? 
TAALVOUTEN
Zie jij ze? Klik op de foto.
KOPSTUKKEN
Wie zijn deze (inter)nationale kopstukken? Klik op de foto.

Popfoto

MEIKE ZINGT MET GLENNIS
Glennis Grace verovert Amerika. Effentscholiere Meike Blankenspoor ontmoette de beste zangeres van ons land voor haar vertrek naar de States. (Klik op foto en lees verder)Poll

 Moet mobiel appen op de fiets verboden worden?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vandaag anno 1963

ONGELUK MET DE KOETS

Hoewel de Gouden Koets door Den Haag rijdt op Prinsjesdag en verder niet veel meer gebruikt wordt, is het een cadeau van de Amsterdamse bevolking aan het Koninklijk Huis. Een keer ging het overigens mis  op Prinsjesdag. Juliana was koningin en de prinsesjes Beatrix, Irene en Marijke reden in een andere koets, de crème caleche er achteraan. Totdat een van de paarden op hol sloeg en de koets tegen een boom tot stilstand kwam. Iedereen was ongedeerd, de prinsesjes stapten gewoon over in de Gouden Koets.
Train je brain

De vader van Jan heeft drie zonen: Kwik, Kwek en ...
Antwoord op de vorige vraag:

Wat weegt het zwaarst: een kilo stenen of een kilo veren?
Antwoord: Even zwaar natuurlijk


 Soumia